LONDONGUIDE

 
SHOPPING
Kingston - Ja jag är väl lite partisk i och med att jag bor här, men Fred berättade att Kingston High Street har blivit utsedd till en av de bästa shoppinggatorna i London så lite rätt måste jag ju ha. Det är i alla fall väldigt mysigt att shoppa här och i princip alla butiker finns (till och med Clas Ohlson), inte Urban Outfitters eller American Apparel dock. Det är lugnare än överallt i stan (central) och har fortfarande ett bra utbud och ibland bättre priser.
Ta dig hit: Kingston (tåg från Waterloo, zon 6 så viktigt att kolla biljett).
 
 
Oxford Street/Bond Street - Personligen hatar jag området runt Oxford Street (undantaget är Carnaby Street), det är alldeles för mycket folk, alldeles för stökigt i butikerna och dessutom höjer de priserna i en del butiker runt de stora shoppinggatorna så jag undviker det helst till varje pris men har man dåligt med tid kan det ändå vara smidigt eftersom allt är samlat på en (egentligen några fler) gata.
Ta dig hit: Oxford Circus (Central Line, Bakerloo Line, Victoria Line), Bond Street (Central Line, Jubilee Line), Tottenham Court Road (Central Line, Northern Line) och Marble Arch (Central Line).
 
 
Carnaby Street - En liten och mysig bakgata med flera av mina favoritaffärer (bla Doc Martens & American Apparel) och även två svenska affärer (Cheap Monday & Monki) vilket är kul när man bor här och inte får tag på sådana kläder på annat vis. Det finns också en del mysiga pubar och restauranger där men det kommer vi till sen.
Ta dig hit: Oxford Circus (Central Line, Bakerloo Line, Victoria Line).

Covent Garden - Gillar främst shoppingen här för att jag gillar Covent Garden, men området ligger även centralt utan att vara too crowded. Dock saknas en del butiker man kanske är ute efter (som primark), det är däremot många lite mer hipsteriga butiker och Rokit har en relativt stor butik här.
Ta dig hit: Covent Garden (Piccadilly Line)
 
Westfield - White City/Stratford - Två massiva gallerior som inte ligger mitt i stan utan en bit utanför, den ena i White City och den andra i Stratford. Har bara besökt den i Stratford och blev typ chockad av hur stort det var - och då är den mindre än den i White City. De har alla butiker samlade på ett och samma ställe så det är också smidigt om man har lite tid, vill komma åt alla stora märken och slippa folkmassor.
Ta dig hit: Shepherd's Bush (Overground, Central Line) eller Stratford (DLR, Overground, Central Line, Jubilee Line).
 
 
VINTAGE & SECOND HAND
Camden - Camden har inte bara bra vintage/second hand affärer utan också sjukt bra marknader (tex Stables Market och Camden Lock Market) där man kan hitta allt från vintagegrejer till hemmagjorda smycken och snygga posters. Rekomenderar starkt att promenera omkring här en dag bland alla hipsters om man vill hitta unika och snygga grejer till ändå ett bra pris.
Ta dig hit: Camden Town (Northern Line), Camd Road (Overground).
 
 
Shoreditch - I Shoreditch ligger Brick Lane beläget, känt för sin vintage och sin marknad. Man ska helst åka dit på söndagar men det är öppet alla dagar. Man vet aldrig riktigt vad man kommer ha med sig när man åker därifrån vilket är lite av glädjen och det är helt klart en plats värd att besöka. Också smockfullt med cool streetart.
Ta dig hit: Aldgate East (District Line, Hammersmith and City Line), Liverpool Street (Circle Line, Hammersmith and City Line, Metropolitan Line), Shoreditch High Street (Overground).
 
Covent Garden - Som jag nämnde lite tidigare så har de ett (en?) Rokit i Covent Garden som är relativt stor, men Rokit finns även på andra ställen så detta är bara ett relevant tips om man bara vill snabbtitta lite och är i central. Men Rokit är en bra vintage butik (som dessutom finns online!) och det finns även en del andra butiker i området som man kan kolla lite i.
Ta dig hit: Covent Garden (Piccadilly Line).
 
 
BARER & KLUBBAR
Central - tänkte börja med att passa på och varna om klubbar runt Piccadilly Circus och Leicester Square då det är mycket turister (ja det är något negativt) och mycket slemmigt folk. Tänk tjejer i jättekorta och tighta klänningar med höga klackar oavsett temperatur och killar med jättemycket vax i håret. Inte så himla kul klubbar med andra ord. Men kan tipsa om en eller två barer runt central som jag gillar.
 

 
Först och främst Two Floors (obs bild) - en mysig bar på två våningar där nedervåningen serverar tikidrinkar och övervåningen är en vanlig bar. Tog en drink med Astrid där en gång när jag var på besök och de var sjukt goda, plus att stället är riktigt mysigt och roligt. Baren ligger på Kingly Street (vilket är en parallelgata till Carnaby Street) och det finns fler najs pubar där. Kliv av Oxford Circus (uppgång Argyll Street), gå ner till vänster tills gatan tar slut, gå höger på Great Marlborough Street och ta vänster in på Kingly Street (ligger på nummer tre).
 
På andra sidan av Oxford Street (vid Hanover Square) ligger en bar som heter Dirty Martini där de främst serverar just martinis, kul om man vill lyxa till det lite och så har de happy hour mellan 17.00-22.00 på vardagar och mellan 17.00-20.00 på helger då det kostar hälften så mycket. Kliv av Oxford Circus (mittemot TOPSHOP), gå till vänster tills du kommer till Holles Street och sväng vänster, i slutet av gatan svänger du vänster igen.
 
 
På en sidgata som går mellan Kingly Street och Carnaby Street (Ganton Street) finns det en svart dörr som lätt går obemärkt förbi, men bakom den finns det en exklusiv klubb som heter Cirque Le Soir. Vet inte hur man gör för att få komma in där men Sofia och Freddi var där en gång tack vare kontakter och sa att det var något av det häftigaste de varit med om. Det är en klubb men också en cirkus så det är cirkusartister som går omkring där inne och det låter så sjukt häftigt. Vill dit.

Nere vid Embankment ligger "The World's Most Famous Gay Nightclub" Heaven som Sofia och Freddi säger är grym! Den är inte gay på måndagar men är det torsdag, fredag och lördag. Är så taggad på att åka dit men det har aldrig riktigt passat. Verkar dock AWESOME. Kliv av Embankment (Circle Line, District Line, Northern Line, Bakerloo Line) och promenera Villiers Street upp.
 
 
Camden - Detta är ju ett av mina favoritområden att gå ut i, trots att det ligger en bra bit ifrån Kingston, det är mycket roligt folk och bra barer där det inte är dyrt (med engelska mått mätta) att dricka. Finns flera bra barer och pubar (undvik dock The Worlds End precis vid tunnelbana pga dötråkig) som man kan gå till men här är några av mina (och andras) tips. 
 
The Lock Tavern (obs bild) är en mysig bar där man kan antingen sitta och föra innan man drar vidare eller helt enkelt tillbringa en kväll på, stället har två våningar plus balkong plus uteservering - döbra. Och de har spelningar där ibland och då kan man passa på att upptäcka nya band! Kliv av Camden Town, Northern Line, gå upp Camden High Street, ta till höger och gå rakt fram ett tag.
 
Joe's är en mysig liten bar där de har "drinks and dance every night", där spelas det äldre musik och folk dansar pardans med varandra precis som folk gör på film. Hade en sjukt bra kväll där när jag hälsade på Astrid en gång.  Kliv av vid Chalk Farm, Northern Line, och det är ett stenkast från tuben.
 
 
The Blues Kitchen är (eller var) Mucho och Freddis favorit när de var här för ett tag sen, har faktiskt aldrig gått in pga andra planer jämt men de rekomenderade det starkt och de har supermysiga bänkar på utsidan där det alltid samlas mängder med folk. Här har de också spelningar ibland och då kan man upptäcka ännu fler band! (obs bild) Kliv av Camden Town, Northern Line, gå upp Camden High Street, ta till vänster och gå rakt fram.
 
Underworld, låter och ser fett sketchy ut men är en rolig klubb (lite som babasonic hemma) där man kan dansa och ha sig. Ett tips är att gå dit, ta stämpel och sen föra på något annat ställe då det inte riktigt kommer till liv förrän vid ett. På fredagar spelar de mycket 90talshits som man kan sjunga med i och på lördagar är det mer bra musik med bla Arcade Fire och Two Door Cinema Club. Dock så har de ibland konstiga punk/rock spelningar som jag inte gillar. Kliv av Camden Town, gå upp andra uppgången (inte High Street) och det är på andra sidan vägen.

 
Shoreditch - Nytt område för mig men har hört mycket positivt om det (nya camden sa någon lol hihi) och har även tillbringat en kväll där med Freddi (, Sofia och Paula). Följande är alltså främst Sofia och Freddis tips!

Electricity Showrooms har jag lagt upp bilder från här på bloggen, det var en sjukt najs pub som tydligen har dansgolv en våning ner på helger. De har många trevliga ställen att sitta på och sen hur mycket rum som helst att stå på typ. Jag trivdes väldigt bra och tyckte det var mysigt/trevligt. (obs bild) Kliv av Shoreditch High Street (Overground), ta High Street tills du kommer till Old Street, sväng in till vänster och gå tills du ser de stora glödlamporna som bildar Electricity Showrooms.
 
The Old Blue Last var jag och Freddi på senaste vi var i Shoreditch, vi satt och drack en stund i baren innan vi gick upp en våning och ett band spelade. Vi tyckte det var jättekul och gillade bandet så kvällen kändes helt toppen. Kliv av Shoreditch High Street (Overground) och ta Great Eastern Street så ligger den på hörnet en bit bort.
 
Catch har jag själv aldrig varit på men det är ett av tre ställen i Shoreditch som Freddi och Sofia pratar varmt om. Dessutom ser det coolt ut från bilderna på deras hemsida, lite mer rustik bar typ. Kliv av Shoreditch High Street (Overground) och promenera High Street ner.
 
RESTAURANGER & PLATSER ATT ÄTA
Förutom alla fantastiska snabbmatsställen som finns här och inte hemma samt hål i väggen där man kan köpa mat i farten som jag inte orkar skriva om så finns det en del restauranger och kedjor som jag kan rekomendera.

Nandos är en kedja med fancy fastfood, man betalar när man kommer in men maten är fräschare och man sitter ner som på en riktig restaurang och äter. Man kan dessutom köpa alkohol till maten. De serverar kycklig på olika sätt och vis, chicken wings och burgare och kyckling bröst osv. Toppenbra faktiskt!
 
 
Meat Liquor är precis som namnet säger ett ställe för kött och alkohol. De serverar fantastiska burgare och spännande (goda) drinkar. Lokalen är dessutom häftigt och mörk och cool. Lite dyrare än vanliga restauranger så man kan ju gå dit för en lite finare middag.

Las Iguanas är texmex till ett bra pris som är riktigt god, de har happy hour på vardagar med två drinkar till priset av en vilket är toppenbra! Det är också en kedja och de finns utspridda lite överallt i stan, skulle också kalla det fancy fastfood som är mer som restaurang men med mer bekväma priser!
 

Benugo är en alterntiv cafékedja till Starbucks, Pret á Manger, Caffe Nero och alla de där som säljer precis samma saker för relativt lika priser. Benugo har roligare alternativ och man kan äta antingen frukost, lunch, fika eller middag på deras ställen. De finns utspridda lite överallt i London och jag rekomenderar de starkt!

Wagamama är en japansk kedja som serverar nudlar och japansk mat. Kalasgott! Finns också på flera ställen i stan.
 
Pasta Brown är en supermysig liten italiensk restaurang vid Covent Garden som jag och mamma upptäckte någon gång när vi var här. De serverar italiensk mat som är jättegod!
 
 
När Jespers familj var här gick vi till Itsu Sushi för att fira hans pappas födelsedag. Stället är lite finare och dyrare men maten är SÅ god. Dog typ godhetsdöden. Rekomenderas varmt. Plus att maten snurrar på band vilket inte är något man ser varje dag.
 
Breakfast Club kan du äta amerikansk frukost tills du svimmar, de finns på fyra-fem ställen i London och ett tips är att gå dit på en vardag för då är det inte lika mycket folk och man behöver inte vänta så länge. Stället är nämligen väldigt populärt så på helger är det smockfullt!
 
Byron är också ett hamburgerställe men det är mer av en kedja än exempelvis Meat Liquor. De finns på olika ställen i stan och det är ett riktigt överkompligt pris på de här ställena.
 
 
Honest Burgers är det närmsta jag kommit Flippin Burgers sen jag kommit hit, fortfarande inte riktigt samma sak men ett litet ställe utan bordsbokning som ligger lite off men som har deliciös mat. Finns i Brixton, SoHo, Camden och Portobello Road.

TURISTA
Jag har alltid tyckt att London har ganska tråkiga landmarks att turista runt så därför tänker jag inte nämna de här men de stora sakerna folk vill kolla på är väl Buckingham Palace, Big Ben, House of Parliament, Tower of London och London Eye. Mina favoriter är snarare parker och andra ställen som ser trevliga ut och som man tycker är trevliga att besöka.
 
 
Hampstead har jag pratat varmt om och besökt tre gånger sen jag kom hit, det är ett fint område och Hampstead Heath är fyllt av olika parker. Parliament Hill är så fint med utsikt över hela London, sen ligger Pergola and Hill Gardens där och också Golders Hill Park. Allt är jättefint och perfekt för picknick eller promenader. Det är ju såklart bäst när det är fint väder men det är trevligt att vara där när det är lite mulet också!
 
Alexandra Palace och Alexandra Park är ytterligare en plats med fantastisk utsikt över London, palatset är jättefint och har sett Astrids bilder från när hon varit där och vill dit nu nu nu.
 

Kensington Gardens och Kensington Palace är så fint plus att det ligger i centrala London vilket gör det lättare att ta sig dit. Tycker alla borde åka dit på sommaren och äta picknick, sen på hösten när löven börjar färgas om igen. Tyckte det var så fint när jag och Freddi var där. (Ett tips är att kolla in ambassaderna i närheten för de husen är så stora och coola).

Regents Park och Hyde Park är två väldigt trevliga parker som ligger väldigt centralt (Regents Park, Bakerloo Line, och Hyde Park Corner, Piccadilly Line). Hannah och Fred rekomenderar båda starkt, jag har inte hunnit förbi de än men hallå hur fel kan en park va?
 

Covent Garden (Neal's Yard) är ett trevligt område för en fika eller om man vill kolla på gatuuptträdanden. För att få uppträda på gatorna i London måste man ansöka om tillstånd och för att få göra det i Covent Garden måste man gå på auditions, så det finns en hel del duktiga artister. I närheten av Covent Garden ligger också en liten gränd som heter Neal's Yard, en färgglad plats full av organiska restauranger och juicebarer.
 
Southbank är alltid fyllt av folk och det finns alltid något att göra, man kan hitta London Dungeons, ITV studios, National Theatre, British Film Institute, Tate Modern, London Aquarium, IMAX (som cosmonova) och Southbank Skatepark. Paradiset för turister då det alltid finns något att göra.
 
 
Warner Bros. Studio Tour är ju ett måste om man är här och om man gillar Harry Potter. Alla som har varit där har hyllat det och jag vill så gärna gå dit. Det kostar runt 300kr och man får följa med in i och runt i Harry Potters värld. Jag är själv inte ett jättefan av Harry Potter (tycker de är helt ok lix) men älskar sånt och vill dit nu nu nu.

"Up at The O2" är en attraktion (typ) där man får promenera upp på the O2 Arena, kolla på utsikten därifrån och sen klättra ner igen. Låter helt galet och jättekul så det ska jag prova (kostar runt 300kr). Emirates Airline är ytterligare en attraktion vid O2 där man åker lift över London, det ser himla fint ut med massa bra utsikt och det är inte farligt dyrt heller (under 100 lappen).
 

Prince Charles Cinema är en biograf vid Leicester [Lester] Square där priserna är lite dyrare men av en vettig anledning, det är nämligen sing-a-long och dress up som gäller där. Längtar tills de visar Rocky Horror Picture Show nästa gång för då ska vi gå och sjunga sönder våra halsar.
 
 
MUSIKALER & FILM & MUSIK
Här i England har de ett extremt bra utbud av musikaler och tycker definitivt att man ska boka en om man är här. Perfekta kvällsnöjet och musikalerna är så bra också (samma gäller för teater)! De jag är mest taggad på är Matilda (en musikalisering av boken Matilda av Roald Dahl, den ska vara sjukt bra) och Lion King pga har velat se den jättelänge och den ska vara sjukt bra. Boka biljetter här!
 
Här i London/England är även bio och konserter sjukt mycket billigare än hemma så passa på att boka sånt när ni är här. Det finns två bra biografkedjor som heter Odeon (har vi i kingston) och Cineworld, kolla deras hemsidor för bra biljetter. För att följa band ni gillar och se när de kommer komma till er stad (eller London) så kan ni skaffa appen Songkick (allmänt tips), finns även som hemsida och är sjukt smidig!
 
SLUT PÅ TIPS
Det var alla tips jag hade för tillfället men gissar att jag kommer uppdatera den här allteftersom tiden går. Försökte även vara duktig och länka alla bilder eftersom jag inte tagit de, men det blev fel så det funkar inte på alla. Hoppas ni gillar det, tillbringade sjukt mycket tid på att göra den här.
LONDONGUIDE | |
#1 - - Hannanza:

Toppenbra!!

Svar: tack <3
Carolina Lundblad

#2 - - pilioko:

wow! imponerende godt laget;-) takk for fine tips. du kommer seff til å ta meg med på disse tinga når jeg kommer på besøk!

Svar: haha, klart jag kommer ;)
Carolina Lundblad

Upp